Mire kell oda figyelni a használatkor?

ózon generátor
A kép illusztráció!

Mivel az ózon mérgező anyag, ezért tilos működés közben egy légtérben tartózkodni vele. Ügyeljen arra, hogy semmilyen gyúlékony gázok vagy robbanó anyagok ne legyenek az ózongenerátor közelében. Használat előtt a fertőtleníteni kívánt területről el kell távolítani a növényeket, állatokat is. A kezelés végezte után is 30-90 perc várakozási idő elmúltával szabad csak a területre lépni. Ez után legalább 10-30 perces szellőztetésnek kell következnie. Az oxidációra érzékeny anyagokat (pl. ezüst) takarással védeni kell, vagy a kezelés időtartamára a helyiségből ki kell vinni. Figyelem! Az ózon nem távolítja el a foltokat, látható szennyeződéseket, az ózonos fertőtlenítés nem pótolja a hagyományos takarítást, csak kiegészíti azt.

Az ózonnal való fertőtlenítés megszünteti, illetve csökkenti:

  • baktériumokat
  • vírusokat
  • allergén anyagokat
  • penészt, gombákat
  • dohányfüstöt
  • dohos szagot

Mely területeken ajánlott az ózonos fertőtlenítés?

Egészségügyi intézmények, óvodák, iskolák, gyárak, élelmiszeripar, vendéglátás, gépjárművek, kereskedelem területén mindenhol, ahol fontos a higiénia. Hagyományos vegyszeres tisztítással nem tudunk minden felületet elérni a gáz viszont behatol mindenhová. Ezáltal elpusztítja a penészgombát, a szekrényben található molyokat és az ágyi poloskát is. A dohos, cigarettafüstös szagokat is megszünteti.

Miért ajánlott a konyhában elvégezni az ózonos fertőtlenítést?

A konyha higiéniája kiemelt fontosságú az otthonunkban. A kamrában, polcokon tartott alapanyagok, élelmiszerek frissességének megőrzése, az élelmiszerekkel érintkező felületek sterilizálása és a szagtalanítás kiemelt jelentőségű. Az ózonos fertőtlenítés gyors, hatékony módja a fertőtlenítésnek vegyszer használatának mellőzésével. Az ételek készítésével együtt járó intenzív szagok beivódhatnak a textilekbe és az egyéb berendezési tárgyakba is. Rendszeres időközönként elvégzett ózonizálással mindez megakadályozható. A konyhai szemetes tipikus forrása a kellemetlen szagoknak és rengeteg kórokozó melegágya is. Az ózon megszünteti a kellemetlen szagokat és elpusztítja a vírusokat és a baktériumokat is. Az élelmiszerek az ózonos kezelés után tovább maradnak frissek, mivel az ózon megakadályozza a penészgombák elszaporodását is.

És a gyerekszobában?

Újszülött érkezésekor általában nem gondolunk a levegőben, bútorokon, padlón található mikroorganizmusokra, élősködőkre. Vírusok, baktériumok, penész és gomba spóra alkotja a szoba levegőjét, amelyre egy újszülött gyermek immunrendszere alapvetően nincs felkészülve. Sokszor az asztma, köhögés, rossz minőségű alvás oka nem más, mint a káros mikroorganizmusok. Az ózonos fertőtlenítésnek a gyermekszobában azért is van fontos szerepe, mert vegyszermentesen szabadulhatunk meg a betegségeket okozó vírusoktól, gombáktól, penésztől! Az ózonos kezelés után érezhető a szoba levegőjének tisztasága! Nem kell lemosni a bútorokat, játékokat a kezelés után, mivel az ózon NEM vegyszer, hanem természetes anyag!

És a poratkák?

Az ózon gáz halmazállapotában kétszer nehezebb mint a levegő, ezért be tud szivárogni minden apró résbe a padlón, a szövetekbe, kárpitokba, az ágyneműk belsejébe is. Rövid idő alatt elpusztítja az ezeken a helyeken élő különféle atkákat azzal, hogy a légzőszervüket roncsolja. Kiemelkedő hatása a vegyszerekkel szemben, hogy az ózon oxidálja az atkák ürülékét is ami leginkább felelős a porallergia tünetek kiváltásáért. Az eljárás teljesen vegyszermentes és veszélytelen az emberre. A hálószoba ózonos fertőtlenítésével az ágynemű is friss illatú lesz.

Az autómnál is hatékony?

autóklíma ózonos fertőtlenítés győr
A kép illusztráció!

Az autó klímájának bekapcsolásakor esetleg kellemetlen szagot érez? Visszatérő nyári torokfájás, orrdugulás jelentkezik Önnél? Az autó utasterének és kárpitjának dohány szaga van netán? Megoldás: Klímafertőtlenítés a gyoriozonbrigad.hu -val, de azonnal! Ajánlott egyszer a nyári időszak előtt és télen is fertőtleníteni az autó klímaberendezését.

Éttermek, hotelszobák esetén?

Az éttermek, konyhák higiéniája ózonos fertőtlenítés kezeléssel egyszerűen, gyorsan és biztonságosan fenntartható. Nem munkaerő és vegyszerigényes, viszont nagyon hatékony. Az ózon nem csak a levegőből tünteti el a szagokat, hanem a berendezési tárgyakat is szagtalanítja, fertőtleníti. Eltávolítja a kellemetlen szagokat a szőnyegekből, függönyökből, ágyneműkből, ruhákból és minden más felületről, ahová a szag képes beivódni. Teljesen meg tudja szüntetni a cigarettafüst által okozott kellemetlen szagot. Ózonkezelés során az éttermek kárpitjaiból is eltűnik a kellemetlen olaj/ételszag. A konyhákban használt edények és minden eszköz, munkaasztal, polc steril és fertőtlenített lesz.

Az épületklímáknál is hatékony az ózon fertőtlenítés?

Természetesen. Sőt! A légkondicionálók beltéri egységének nedves közege kedvező körülményt biztosít a betegségeket okozó gombák, baktériumok, vírusok elszaporodásának. Ezek elkerülése miatt érdemes a berendezést bizonyos időközönként – a WHO ajánlása szerint évente 2 – 4 alkalommal – fertőtleníteni. A legionella baktérium (Légiós betegség) komoly betegséget okozhat számunkra!

A nedves közeg jelenléte miatt veszélyt jelentenek a nem, vagy nem megfelelően fertőtlenített klímaberendezések, szellőzőrendszerek, párásító berendezések.

Mennyi időt vesz igénybe az ózonos fertőtlenítés?

A megtisztítandó légköbméter mennyisége határozza meg a szükséges időtartamot. Személy gépkocsinál/busznál 10-30 perc míg az ózongenerátor működik, majd leállítva 30-60 perces behatási idő következik. Ez után egy kiadós szellőztetés és máris használható a gépjármű. Egy 50-100 négyzetméteres területet (átlagos belmagassággal, maximum 3 méter) ózongenerátorunk 25-50 perc alatt tud fertőtleníteni. Ez után 60 perces behatási idő következik, melyet egy 30 perces szellőztetés zár le. Ezek után visszatérhet minden a régi kerékvágásba otthonunkban, ingatlanunkban.

Milyen időközönként ajánlott az ózongenerátoros kezelés?

Otthonokban havonta, kéthavonta ajánlott. Egyéb intézményekben, ahol magas fokú higiénia szükséges (rendelőintézetek, vendéglátás) hetente, akár naponta zárás után is elvégezhető a folyamat.

Ózonos fertőtlenítésre van szüksége?